Friday, 13 November 2015

Dato' Haji Ramly Bin Mokni

Dato' Haji Ramly Bin Mokni


Biografi ringkas usahawan. 
Ramly Burger adalah burger street Malaysia yang terkenal. Pengasas syarikat ini, tidak lain adalah Dato' Haji Ramly Bin Mokni itu sendiri. Menurut Dato' Ramly, semua ini bermula sebagai perniagaan secara kecilan di rumah sendiri. Pada tahun 1978, Malaysia terpaksa berdepan dengan isu berkaitan daging lembu yang diimport. Umat Islam di Malaysia pada ketika itu, mempunyai masalah dalam mengenal pasti sama ada daging yang diimport adalah halal atau haram.
 Ini secara tidak langsung telah memberi beliau peluang untuk melibatkan diri dalam industri pembuatan makanan beku. Beliau kemudiannya memutuskan untuk menghasilkan sendiri burger daging lembu. Pada mulanya, beliau memulakan dengan modal sebanyak RM2, 000 sahaja. Dan lokasi pertama adalah di flat yang terletak di Jalan Haji Hussein di Kampung Baru. Walau bagaimanapun perniagaan tersebut menemui kegagalan. Hal ini kerana permintaan yang kurang memberangsangkan yang diterima daripada pelanggan. Seperti yang kita ketahui, orang-orang Asia lebih suka makan nasi daripada burger.
            Tetapi kegagalan tersebut tidak menghalang beliau untuk terus. Beliau kemudiannya membuka sebuah gerai burger yang akhirnya menjadi terkenal. Gerai Burger Ramly nama yang tidak asing bagi rakyat Malaysia. Kini di mana-mana sahaja gerai ini mudah ditemui. Hari demi hari perniagaan beliau semakin mendapat permintaan. Seperti hari ini, perniagaannya telah berkembang sehingga ke negara jiran, Singapura.


Syarikat Ramly Burger telah ditubuhkan pada 13 Julai 1984. Ia lebih menumpukan kepada pemprosesan dan pembuatan produk makanan seperti daging, ayam dan juga produk makanan laut. Berkat kesungguhan beliau, akhirnya syarikatnya telah berjaya berkembang. Ramly Food Processing Sdn. Bhd, Ramly Mokni Marketing Sdn. Bhd, Ramly Supermart Sdn. Bhd dan Ramly Mokni Bakery Sdn. Bhd adalah contoh anak-anak syarikat miliknya. Sebagai tambahan, syarikatnya telah menerima tiga kali Anugerah dari Bank Pembangunan, "Anugerah Projek Terbaik" (1982), "Pembangunan Pelanggan Anugerah" (1984) dan "Anugerah Usahawan Jaya" (1992). Berdasarkan maklumat di atas, kita boleh menyimpulkan bahawa Dato' Ramly telah menghadapi banyak cabaran sebelum mencapai kejayaan sebagai seorang usahawan berjaya Negara.



            Usahawan seperti Dato’ Ramly bersedia untuk mengambil risiko bagi mengusahakan  baru produk atau pun perkhidmatan. Dalam kata-kata yang mudah, kita boleh mengatakan bahawa seorang usahawan adalah perintis dalam membangunkan barangan baru. Usahawan yang berjaya mempunyai ciri-ciri berikut:

1. Berani mengambil risiko
Seorang usahawan perlu berani untuk mengambil risiko dan peluang. Ini seterusnya akan membantu mereka menjadi lebih yakin. Apabila keyakinan diri seorang usahawan bertambah, maka ia dapat membantu usahawan untuk membuat sesuatu perancangan perniagaan dengan lebih baik. Ini secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan tahap risiko dan ketidaktentuan dalam perniagaan. Selain itu, sikap berani juga kebiasaanya membantu para usahawan untuk lebih peka dengan keperluan dan kehendak disekeliling. Datuk Ramly berani mengambil risiko untuk melaksanakan perniagaan daging burgernya walaupun beliau menyedari bahawa 90 peratus rakat malaysia memakan nasi dan nasi adalah makanan ruji bagi rakyat malaysia.
2. Kegagalan adalah satu pilihan
Selain itu, seorang usahawan yang berwawasan seharusnya memiliki keinginan yang sangat kuat dalam mencapai kejayaan. Ini termasuklah memiliki keupayaan untuk kembali berdiri  selepas menghadapi cabaran dan dugaan yang sukar. Ia akan menjadikan usahawan tidak mudah menyerah dalam segala hal. Seperti Datuk Ramly, beliau telah gagal dalam perusahaannya namun dia tetap bertahan dan tidak berputus asa apabila masih lagi meneruskan perniagaan itu secara kecil-kecilan sehingga berjaya dan gerai burgernya di kenali.
3. Berwawasan
Semangat dan wawasan adalah apa yang diperlukan bagi seorang usahawan untuk memulakan sesuatu yang baru. Ia memberikan mereka peluang untuk meyakinkan orang lain agar percaya pada kemampuan mereka. Semangat yang di miliki oleh pengasas burger ini sangat kuat apabila beliau dari jatuh beliau bangkit sehingga berjaya dan terkenal. Burgernya merupakan burger pertama yang diasaskan oleh rakyat Malaysia sendiri dan tertubuh di Malaysia. Satu-satunya burger yang tidak dapat diragui halalnya. Belaiu seorang yang berwawasan.
4. Proaktif
Usahawan perlu lebih proaktif. Bekerja keras di peringkat awal untuk mencapai apa yang mereka mahu. Tidak lupa, perancangan halus perlu dapat disertakan bersama-sama dalam membuat strategi.beliau seorang usahawan yang juga proaktif dan bijak merebut peluang yang ada apabila beliau menyedari bahawa malaysia memiliki kapasiti penduduk yang ramai dan kebanyakkan nya adalah beragama islam yang mementingkan halal dan haram. Beliau telah mengambil langkah yang proaktif apabila beliau mecipta daging dan burgernya sebdiri yang di jamin halal untuk rakyat malaysia. 


5. Budaya terbuka

Budaya terbuka adalah kemampuan usahawan untuk membuat maklum balas pantas kepada keperluan pasaran yang sentiasa berubah. Sebagai contoh, seorang usahawan yang menjual kek. Dari kek coklat sehinggalah kek keju. Tetapi, ada beberapa orang pelanggan lebih suka biskut. Jadi daripada mengambil risiko kehilangan pelanggan, para usahawan perlu berani mengubah visi dan matlamat mereka untuk memenuhi keperluan pelanggan. Ia bukan sahaja menjadikan perniagaan usahawan terus maju bahkan akan menjadikan pelangan terus setia dengan produk keluaran syarikat tersebut.seperti burger ramly yang kini bukan ahaja tertumpu kepada burger malah produknya telah di pelbagaikan dengan adanya pelbagai jenis nugget, sos, ubi kentang dan sebagainya. Ini menyebabkan pelangan burger ramly ini tidak tertumpu hanya kepada burger tetapi makanan ringan yang lain juga.

No comments:

Post a Comment