Friday, 13 November 2015

MENGAMBIL RISIKO

Mengambil risiko
Usahawan bukanlah seorang yang sanggup mengambil risiko secara membabi buta, segala risiko yang bakal dihadapi telah diambil kira. Apabila seorang usahawan melibatkan diri didalam sesuatu pelaburan, semua perkiraan telah diambil kira demi untuk mengelakkan usahawan tersebut menanggung risiko yang tidak sepatutnya. Usahawan ini adalah seseorang yang sanggup mengambil risiko, sebagai contoh mencuba sesuatu yang baru, yang mana belum pernah wujud dan seorang usahawan itu tidak tahu apa yang akan terjadi masa akan datang samaada barang atau alat yang dicipta itu akan berjaya membawa keutungan atau tidak pada nya. Berani dalam mengambil risiko adalah salah satu dari ciri keusahawanan.

Hajah faiza Bawumi Sayed Ahmad merupakan pengasas jenama Beras Faiza di bawah Syarikat Faiza Sendirian Berhad.Beliau menghadapi pelbagai cabaran dan dugaan hampir lebih 43 tahun sebelum menjadi usahawan Beras Faiza yang Berjaya dan terkenal di Malaysia Wanita kelahiran Mesir  ini telah berhijrah ke Malaysia pada tahun 1964 kerana mengikut suaminya, Tuan Haji Abu Bakar Ahmad. Berhijrah ke Malaysia pada usia muda dan tidak fasih berbahasa melayu ketika beliau mula berjinak-jinak dalam dunia perniagaan.
            Beliau mempunyai diploma dalam bidang jahitan, mula mengambil upah menjahit sulaman.Tempahan jahitan yang selalu diterima adalah daripada jiran-jiran tertangga dan kenalan suaminya.Melalui upah jahitan yang bernilai RM4 itulah yang membawa Hajah Faiza menjadi seorang usahawan beras yang Berjaya. Sebelum beliau memulakan usaha untuk menjual beras beliau telah mencuba nasib menjual rempah yang dibuat sendiri dan di jual ke rumah jiran dan kedai runcit. Rempah tersebut diberi nama Bunga Raya diadun daripada pelbagai jenis rempah yang dibelinya. (http://www.usahawan.com/tokoh-perniagaan/lagenda-rm4-faiza-bawumi.html) Disamping itu, beliau menjual rempah beliau masih mengambil upah menjahit.Perniagaan rempah Hajah Faiza kurang mendapat sambutan menyebabkan beliau membuka kedai dengan menggunakan modal daripada hasil jualan rempah itu.
            Dari situlah beliau mendapati pemborong beras kebanyakan datang daripada kaum lain. Disini menunjukkan bahawa Hajah Faiza mengambil risiko untuk mengusahakan perniagaan beras.Beliau mengambilpeluang yang ada, lantas memulakan perniagaan beras secara kecil-kecilan. Mempunyai kedai sendiri membuatkan beliau lebih mudah untuk mengenali pelbagai jenis beras.Hajah Faiza tidak segan silu untuk pergi dari kedai ke kedai untuk mendapatkan maklum balas samaada mereka mahu membeli beras sekiranya beliau menjual beras. Respon positif yang diterima menyebabkan beliau memohon lessen pemborong beras dan menjual pelbagai jenis beras termasuk beras wangi, beras basmathi dan beras siam.
            Pelbagai masalah yang dihadapinya sepanjang proses untuk membungkus beras dimana sebuah lori yang berisi beras terpakasa diletakkan dihadapan rumahnya. Namun begitu, keazaman yang tinggi ada pada diri beliau menyebabkan beliau bertekad membungkus beras-beras tersebut menggunakan jenama Bunga Raya dan diedarkan di sekitar Johor Bharu.Dalam tempoh Sembilan tahu, perniagaan beras keluaran syarikat Hajah Faiza yang ditubuhkan pada tahun 1982 mendapat sambutan yang hebat daripada pengemar beras wangi. Perniagaan Beras Faiza telah melebarkan sayap di sekitar Johor Bharu, Melaka dan Kuala Lumpur. Penerimaan daripada pelanggan Syarikat Faiza secara rasminya menjadi Syarikat Korporat dengan nama Syarikat Faiza sdn. Bhd (SFSB) pada tahun 1992.
            Pada tahun 1998, beliau sekali lagi mengambil risiko dengan mempromosi beras ponni dari India yang dipercayai baik untuk mereka yang menghidap penyakit diabetes, obesiti dan darah tinggi. Melihat gaya hidup yang tidak sihat menyebabkan tercetus idea Hajah Faiza untuk mengeluarkan beras ponni ini. Bagi membuktikan kebaikan yang dimiliki beras tersebut, syarikatnya telah bekerjasama dengan Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk membuat kajian dan hasilnya memang positif.Beliau telah melabur berjuta ringgit untuk produk beras Taj Mahal dan telah meminta hak eksklusif daripada Bernas. Kewujudan beras tersebut mendapat sambutan daripada rakyat Malaysia dan menjadi gaya permakanan rakyat Malaysia.

Syarikat Faiza juga telah menerima pelbagai jenis pengiktirafan antaranya sijil ISO 9001:2000 oleh SIRIM pada Mac 2004, anugerah Superbrand Taj Mahal oleh Superbrand Malaysia pada November 2003 dan menerima pengiktirafan Sijil Halal oleh JAKIM pada tahun 2003. Malahan, syarikat ini juga telah dinobatkan sebagai Pembekal Beras Terbaik BERNAS pada tahun 2001.Beliau juga menyatakan menjadi usahawan yang berjaya bukan untuk wang ringgit semata-mata tetapi untuk membantu golongan yang miskin. Beliau juga merupakan Pengarah Urusan Syarikat Faiza Sdn. Bhd. amat sinonim dengan program realiti Bersamamu terbitan TV3.
Sikap berani mengambil memotivasikan beliau memulakan perniagaan dengan menerima tempahan jahitan sehinngalah berjaya menjadi usahawan yang terkenal di Malaysia dengan Syarikat Faiza Sdn. Bhd. atau lebih  dikenali dengan Beras Faiza.

No comments:

Post a Comment